Aanmelden

ARTIST IN PROGRESS

1- en 2-jarig deeltijdtraject "Artist in Progress"


Al sedert  2007 verzorgt BMEC College of Music dit in Nederland unieke traject, speciaal ontwikkeld voor creatieve geesten. Het traject is niet alleen bedoeld voor:

 • mensen die serieus overwegen om voor een leven in de muziekwereld te kiezen en erachter willen komen wat dit inhoudt en welke weg het beste bij hen zou passen

Of voor:

 • mensen die deze keuze al gemaakt hebben en zich bij wijze van vooropleiding gedegen willen voorbereiden op de strenge en zware toelatingsprocedures die HBO voltijdopleidingen muziek hanteren

Maar juist ook voor:

 • mensen die het al dan niet al op een HBO/MBO muziekopleiding geprobeerd hebben, serieus zijn in hun ambitie, maar voelen, weten of hebben ervaren dat deze opleidingen / academies voor hen niet de weg bieden die bij hen past

En voor: 

 • ervaren artiesten / muzikanten, die op zoek zijn naar verdieping, nieuwe inspiratie, nieuwe contacten, nieuwe inzichten, om hun artistieke ontwikkeling een boost te geven, zonder zich te hoeven voegen naar schoolse structuren en formats. 

 

Klik hier voor reviews!

 

Early Birds advantage... 

De toelatingseisen worden steeds strenger, als gevolg van overheidsbeleid, het hoge uitvalspercentage op de HBO muziekopleidingen in Nederland en het steeds toenemende niveau van kandidaten. Hoe eerder je dus begint met je voorbereidingen, hoe beter!  Zit je bijvoorbeeld nu nog in Havo 4 of VWO 5, maar weet je nu al dat je na je eindexamen de muziek in wil? Verscheidene van onze studenten volgden een 2-jarig traject bij BMEC, voordat ze werden aangenomen op de opleiding van hun keuze. Het kan dus een verstandige keuze zijn om jezelf te verzekeren van de nodige ervaring, kennis en vaardigheden, voordat je aan de zware selectieprocedures begint.

Welke opleiding past bij jou?

Droom je al van studeren aan bijvoorbeeld de Rockacademie in Tilburg, Codarts Rotterdam, Artez Popacademie in Enschede, de CVA Pop in Amsterdam, of zou je misschien naar de HKU Pop of Music and Technology in Utrecht willen? Of misschien weet je nog wel helemaal niet precies naar welke van die opleidingen je toe zou willen, en wil je dat graag onderzoeken. De BMEC College of Music vooropleiding geeft je heel veel inzicht in de mogelijkheden die je hebt, ondersteunt jouw ontwikkeling en helpt je bij het maken van een vervolgkeuze die bij jou past. Aarzel niet maar maak een afspraak voor een intake en dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn, uitgaand van jouw talent en niveau op dit moment. 

Past een opleiding überhaupt wel bij jou?

We hebben de afgelopen jaren regelmatig meegemaakt dat studenten, ondanks hun overduidelijk grote talent, sterke motivatie en serieuze ambitie, op de bestaande opleidingen die we hierboven noemen toch hun draai niet kunnen vinden. Veel creatieve geesten blijken zelfs vaak moeilijk in te passen in de bestaande onderwijsstructuren. Hierdoor hebben veel studenten het gevoel niet echt te worden "gezien". Dat maakt het vaak nog moeilijker om je staande te houden op zo'n opleiding.  Als je jezelf hierin herkent, is het zeker de moeite waard om je aan te melden voor dit programma. We beschouwen het namelijk niet als ons doel om jou slechts te leren functioneren binnen het systeem van een opleiding.  We geloven in de waarde van kennis door ervaring, zowel van jezelf als van anderen om je heen. We staan je bij in jouw artistieke ontwikkeling, door je mee te nemen in onze eigen beroepspraktijk. Een sprong in het diepe, maar wij springen met je mee!  Op die manier kunnen we je het beste helpen met het verwerven van jouw eigen plek in de muziekindustrie, een wereld waarin diploma's überhaupt nauwelijks van doorslaggevend belang zijn. 

Afgewezen tijdens toelatingsprocedure?

Heb je al een keer een poging gedaan bij de Rockacademie of één van de andere opleidingen en ben je niet door de strenge selectie heengekomen? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.  We nemen dan alle tijd voor je om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn, mede op basis van de feedback die je van je beoordelaars hebt teruggekregen.

BMEC College of Music levert al meer dan 10 jaar onafgebroken studenten die op de verschillende opleidingen in Nederland worden aangenomen, en deze succesvol doorlopen.  Ben je enthousiast, gedreven en getalenteerd, dan hebben we zeker plaats voor jou en kun je je definitief inschrijven!

 

Oude rot in het vak? 

Draai jij al wat jaartjes mee in de muziekindustrie? Ook dan ben je hier op je plek! Het "Artist in Progress" traject is een persoonlijk traject. Dit betekent o.a. dat je zelf de architect bent van het leerproces dat je wenst te doorlopen. Aangezien we bij BMEC wars zijn van schoolse formats, kun je je, met al je praktijkervaring die je al hebt, meteen richten op zaken die je relevant acht voor je eigen artistieke ontwikkeling. Het traject is dus ook bij uitstek geschikt voor mensen die al over de nodige jaren ervaring beschikken. Vaak is dit zelfs een groot voordeel, omdat die ervaring heel concreet handen en voeten kan geven aan je artistic research. Je werkt bovendien samen met mensen die, net als jij, ook al langer in het vak actief zijn, op allerlei verschillende manieren. 


Het programma

Minstens een jaar werken aan jouw droom


We maken naar aanleiding van je intakegesprek samen met jou een plan van aanpak, zodat je een programma aangeboden krijgt dat bij jou past. Alles is er op gericht het maximale uit jou te halen zodat je je met het nodige zelfvertrouwen kunt richten op jouw persoonlijke, artistieke ontwikkeling.  Elke zaterdag werk je een hele dag intensief aan je skills op verschillende gebieden, om samen met gedreven lotgenoten, en een toegewijd BMEC team je doelen te verwezenlijken. 

Je investeert in jouw droom, die wij heel serieus nemen. Een beknopt overzicht van de zaken waarmee je aan de slag gaat:

 • Onderzoek naar jouw artistieke identiteit
 • Technique, skills en knowledge sessies, zowel individueel als in groepsverband
 • Intensieve artistieke coaching
 • Praktische muziektheorie, ontwikkeling gehoor en klankvoorstelling
 • Persoonlijke studiebegeleiding en mentoraat
 • Deelname aan live sessies met professionals
 • Workshops (met o.a "live sound",  "werken in een studio", etc.)
 • Masterclasses & clinics gedurende het hele jaar
 • Regelmatig optreden in sessieverband op opdrachtbasis

Technique, skills & knowledge sessies


Je werkt samen met onze teamleden die zelf ook met beide benen in de beroepspraktijk staan en jouw zoektocht begrijpen als geen ander. Tijdens deze sessies werken we aan:

 • Artistieke identiteit
 • Creativiteit
 • Muzikaliteit
 • Beheersing discipline

Daarnaast zul je bij ons ook altijd een luisterend oor vinden voor al je vragen en/of twijfels met betrekking tot het muzikantenvak, de dagelijkse beroepspraktijk, jouw eigen mogelijkheden, en natuurlijk: JOUW muziek! 

Auditiecoaching

We hebben op basis van onze ervaringen door de jaren heen gemerkt dat studenten die dit traject hebben doorlopen als gevolg van ontwikkelingen die ze op allerlei verschillende vlakken hebben doorgemaakt  ook veel steviger in hun schoenen staan tijdens de verschillende toelatingsprocedures die op MBO en HBO muziekopleidingen gebruikelijk zijn. We zijn er daardoor van overtuigd geraakt dat onze focus voornamelijk dient te liggen op de artistieke ontwikkeling van iedere student, in de meest brede zin. Het auditeren vormt daar in de realiteit eigenlijk slechts een klein (alhoewel helaas vaak noodzakelijk) onderdeel van. Onze coaching is er dan ook voornamelijk op gericht om jouw persoonlijke onderzoeksvragen met betrekking tot jouw artistieke identiteit helder te krijgen en hier vervolgens gericht mee aan de slag te gaan. We zijn dus niet bezig met het bedenken van "slimme strategieën" waarmee we toelatingscommissies kunnen overtuigen. We gaan niet uit van wat toelatingscommissies denken, maar van wie jij bent,  de artiest die we voor ons hebben. Deze werkwijze heeft altijd tot gevolg dat jij uiteindelijk zoveel mogelijk in jouw eigen kracht komt te staan, of je nu moet optreden, een presentatie geeft of een auditie moet doen.

 

Statistieken en resultaten

Inmiddels kunnen we wat dat betreft nu vaststellen dat alleen al de Rockacademie sedert de start van de BMEC vooropleiding in 2007 nog onafgebroken elk jaar  studenten die van onze vooropleiding afkomstig zijn heeft aangenomen. Dat betekent dat er al jarenlang in elk studiejaar van de Rockacademie alumni van ons te vinden zijn. Studenten van BMEC College of Music vallen echter ook op bij andere opleidingen in Nederland (en daarbuiten!), waar de BMEC familie zich ook steeds verder uitbreidt.

Sinds 2007 geldt namelijk dat 98% van de studenten die hun studie bij BMEC College of Music succesvol afsloten ook als "toelaatbaar" werd beoordeeld door toelatingscommissies van de verschillende opleidingen.  Electronic music producers, drummers, vocalisten, gitaristen, songwriters, toetsenisten, bassisten, rappers, je vindt onze oud-studenten dus overal: 

We're on a mission together...

Samen hebben we maar één doel: na afloop van een jaar "Artist in Progress" weet jij waar je staat als muzikant/artiest, wat je nodig hebt om de volgende stap in jouw ontwikkeling te kunnen zetten, en waar/hoe je dat wil gaan doen. 

Lijkt het je wat? We zien je graag! Nogmaals: ben je enthousiast, gedreven en getalenteerd, dan hebben we zeker plaats voor jou!

 

Artistic research als brug naar blijvend succes.

Wij bieden als enige in Nederland zowel een 1- als 2-jarig traject met een compleet programma dat door de opzet geschikt is voor makers in alle disciplines ( ook electronic music production, rap en music composition).

Of je nu al jarenlang muziekmaker bent, of net je eerste serieuze stappen zet op dit pad, als je de vrijheid die artistic research biedt aandurft, staat er geen maat op je groei. Spring met ons mee, jij bent welkom!

Dit is de praktijk

Ervaring is een kostbaar goed. Het Artist in Progress traject is dan ook niet "gebaseerd op de praktijk", maar is die praktijk!

We spelen geen schooltje, maar bieden volop de gelegenheid om ervaringen en inzichten op te doen die voor een artiest van onschatbare waarde zijn voor het vinden van zijn of haar eigen weg. 

Artistieke ontwikkeling = verbinding

Voor veel mensen, of ze nu aan het prille begin staan van een loopbaan in de muziek, of al jaren actief zijn in deze wereld,  blijkt het vaak moeilijk om geestverwanten te vinden. Tijdens dit traject, dat door sommigen als een  vooropleiding wordt ingezet, maar door anderen vaak weer veel meer als een persoonlijk, artistiek ontwikkelingstraject,  werk je met allemaal mensen die net als jij zich graag verder willen ontwikkelen en daar hard voor willen werken. Vind hier de start van je onmisbare netwerk!

 "Artist in Progress" programma uniek in NL.

Wij bieden al meer dan 10 jaar als enige in Nederland zowel een 1- als 2-jarig deeltijdtraject aan, volledig gericht op artistieke ontwikkeling. 

Je hoeft geen specialist te zijn in een specifieke discipline, alle muziekmakers zijn welkom! Door het complete palet aan expertise dat we in huis hebben, wordt dit deeltijdtraject ook wel ingezet als vooropleiding in één van onderstaande disciplines: bas, drums, gitaar, songwriting, vocals, rap, electronic music production, toetsen en music composition. Zoek je het echter niet om weer "naar school te gaan", maar wil je je wel verder ontwikkelen, dan kan dit genrevrije programma zeker ook iets voor jou zijn!

Wegwijs in Electronic Music Production & Technology?

Veel musicproducers zijn autodidact en werken vaak alleen. Een waardevol, maar tijdrovend proces. Wil je meer inzicht in zaken als workflows, FX en sidechains, mixing en mastering, om jouw tracks op niveau te krijgen, of zoek je naar impulsen om je ideeën verder te ontwikkelen? We geloven in wederzijdse inspiratie. Come join the club...  Ons deeltijd Artist in Progress programma is genrevrij, dus alle stijlen zijn welkom!

Something to say?

Ambitie. Art. Ambacht. 

Voor een artiest onlosmakelijk verbonden begrippen. Heb jij wat te vertellen..? Ontdek hoe je jouw Art, jouw Ambitie en jouw Ambacht kunt verbinden op een manier die voldoening geeft, en jou daarmee een bron van inspiratie doet zijn voor de wereld om je heen.