Aanmelden
Sam over AiP

17546946_1310255929081639_460761093289812836_o.jpg

 

Jack Guns

Bassist

 

Toen ik een jaar of 16 was, besloot ik voor mezelf dat ik naar een HBO muziek wilde, zoals de Rockacademie. Mij werd altijd verteld dat ik niet goed genoeg daarvoor was en dat ik nooit op zo’n opleiding zou kunnen komen. Ik wilde goed voorbereid voor de dag komen bij de auditie en hiervoor kwam ik uit bij BMEC. Op mijn 18e, in 2015, heb ik me ingeschreven voor de vooropleiding. Emiel zei in het intake-gesprek dat er nog wel werk aan de winkel was, en dat ik er hard voor moest werken. Ik was er zeker nog niet.

Het eerste jaar vooropleiding was voor mij een eye-opener. Ik kwam in een omgeving terecht met mensen die dezelfde droom hadden en die allemaal even gemotiveerd waren. Dat had ik nog nooit meegemaakt. De aanpak van de leraren was eerlijk en oprecht, en compleet gericht op je persoonlijke ontwikkeling, en niet alleen vanuit een muzikaal standpunt. Ik werd het eerste jaar niet aangenomen op Conservatorium Amsterdam en de Rockacademie (mocht hier zelfs geen auditie doen), maar dit was geen ramp. Ik wist dat een extra jaar op deze vooropleiding misschien wel het beste was. En dat bleek. Na nog een jaar hier te hebben gezeten, ben ik onder de begeleiding van Paul Verberne (zonder hem was ik er nooit gekomen), Emiel Scholsberg en alle andere topleraren hier gestegen naar een niveau waar ik in het begin alleen van kon dromen, en werd ik aangenomen op zowel de Rockacademie als op ArtEZ Conservatorium Enschede, waar ik uiteindelijk naartoe ben gegaan, en nog elke dag met veel plezier zit!

Ik kom nog graag terug in Best bij BMEC, dat is ook wat Emiel en de rest creëert; je bent altijd welkom, of je nu op een HBO muziek zit of niet bent aangenomen, je kan er altijd terecht. En dat is net zo waardevol als de vooropleiding zelf!

Kyle2016.jpg

Kyle Janssen

Gitaar, vocals, songwriting

 

Mijn naam is Kyle Janssen, ik ben 22 jaar en ik studeer momenteel Gitaar aan de Popacademie op ArtEZ Conservatorium in Enschede. Ik heb hiervoor 2 jaar doorgebracht bij BMEC.

Toen ik begon aan deze vooropleiding bij BMEC had ik geen idee wat ik moest verwachten. Ik wist één ding, en dat was dat ik niets liever wilde dan muziek studeren, en ik las dat deelname aan het traject bij BMEC je kansen vergrootte om aangenomen te worden bij een muziekschool, dus natuurlijk meldde ik me hier voor aan.

Na een paar zaterdagen doorgebracht te hebben in Best, voelde ik me meteen al thuis. Er is zo veel talent aanwezig in dat gebouw, en dat voel je gewoon op het moment dat je die deuren door loopt. De ambitie van iedereen die dezelfde passie deelt als jij is besmettelijk, dus wist ik dat me één ding te wachten stond: aan de bak!  Ik schrok enorm van de hoeveelheid kennis die alle leraren hadden, en schrok ook een beetje van mezelf, hoe weinig ik eigenlijk pas wist, en hoe veel er nog te leren was. Gelukkig had ik een hele fijne mentor die mij door het hele traject heen sleepte, namelijk Emiel Scholsberg.
We gingen samen kijken waar mijn sterke punten lagen, en misschien nog wel belangrijker: waar er nog iets te halen viel. Ik had geen idee dat er zo veel informatie in muziek zat. We keken samen naar sound, timing, dynamiek, ruimte, performance, houding, de muziekindustrie en misschien nog wel het belangrijkst van allemaal: motivatie. Want ik wist dat op het moment dat ik auditie ging doen bij een muziekschool, dat er voor mij 10 anderen in de plaats kwamen. Gelukkig werd er intensief gecoacht bij de ‘auditiepresentaties’ en ‘elevator pitches’ waardoor je op alles voorbereid bent.


Ik ben uiteindelijk aangenomen in Enschede, en had me niets beters kunnen wensen. Deze school sluit precies aan op mijn wensen en ambities, dus dat heb ik mede te danken aan deze geweldige vooropleiding. Dankzij BMEC werd mijn droom om mezelf als muzikant in de markt te zetten werkelijkheid!

Showcase-90-van-207.jpg

Kymara Jap Ngie

Vocals, songwriting

 

Na een jaar te hebben gereisd door Australië en Zuid-Oost Azië wist ik op mijn 19de waar ik mijn toekomst in zag: de muziek.
Ik had de vooropleiding van Lucia Marthas gedaan en kwam er tijdens die opleiding achter dat mijn hart niet in de musical wereld ligt. Daar wilde ik mijn vervolgopleiding dan ook niet doen. Online vond ik De Rockacademie en dat leek helemaal te matchen met wat ik zocht. Ik werd uitgenodigd om auditie te komen doen en kreeg zeer positieve feedback. De jury was wel van mening dat ik nog niet over voldoende (theoretische) kennis beschikte en ik werd dus niet aangenomen. Daar kon ik ze trouwens geen ongelijk in geven!
Ik wist niet eens het verschil tussen een gitaar en een basgitaar, had nog nooit in een band gespeeld en muziektheorie was iets waar ik nog nooit van had gehoord. Ik kreeg het advies om een vooropleiding te gaan doen en zo kwam ik bij BMEC terecht. Op naar Best voor een intakegesprek. Ik was behoorlijk zenuwachtig maar Emiel Scholsberg wist mij snel op mijn gemak te stellen en ik voelde me vrijwel meteen op mijn plek.


Hier begon mijn muzikale reis waarbij ik ontzettend goed begeleid werd door geweldige docenten. In het bijzonder door Lotte Nobelen en Emiel Scholsberg. Zij hebben mij het zelfvertrouwen gegeven om gewoon te doen wat ik wilde doen. Want als je datgene doet wat goed voelt en daarbij niet te veel nadenkt kunnen er hele mooie dingen ontstaan.

Met mijn nieuw verworven zelfvertrouwen en de kennis die ik had opgedaan tijdens de theorie, zang en band lessen ging ik weer audities doen. Dit keer werd ik voor meerdere opleidingen uitgenodigd maar waar ik dacht dat ik vooruit was gegaan zagen de juryleden dat niet en ik werd weer afgewezen. De feedback was daarbij soms niet mals.

Natuurlijk was ik ontzettend teleurgesteld maar dit was geen reden om op te geven. Bij BMEC werd ik met open armen ontvangen en ging ik nog een jaar hetzelfde traject doen. Dit jaar leerde ik niet alleen nog meer over muziek maar vooral ook over mijzelf als artiest!

Dat jaar besloot ik om verder te kijken dan Nederland, want ik zag eigenlijk niet meer het nut ervan in om het opnieuw te proberen bij scholen die niks in mij zagen. Ik vond het British and Irish Modern Music Institute (BIMM, red.) in Brighton en deed auditie. Daar werd ik meteen aangenomen. Nu ga ik al het laatste jaar van mijn driejarige opleiding in en ik zit hier echt op de juiste plek. Als ik aangenomen was bij de Rockacademie had ik hier nooit gezeten en had ik ook niet twee hele leerzame jaren bij BMEC gehad. Zoals vaak gezegd wordt: “Alles gebeurt met een reden”. Daar geloof ik ook echt in.

JasperARP.jpg

 Jasper Verhorst

Gitaar

Je denkt al heel wat in huis te hebben, op jonge leeftijd met de gitaar in je handen, overtuigd van jezelf dat je de wereld aan kan. Tót je bij Emiel-en-de-gang binnenstapt. Vanaf dat moment, ben jij niet meer in controle maar besef je je hoe ongelofelijk veel er nog voor je te leren valt! Dit klinkt voor sommigen misschien negatief, bij mij was het het beste wat me op dat moment kon overkomen. Ik had geen idee hoe ik mezelf moest presenteren bij muziekopleidingen (op dat moment geheel gericht op de Rockacademie) en waar ik aan moest werken voor mezelf. Bmec heeft me dat geleerd. Ook nu ik, na 2 jaar bij Bmec gezeten te hebben, het eerste jaar aan het conservatorium Haarlem heb gehaald, denk ik dagelijks terug aan de meest down-to-earth tips en lesstof die ik in het hele begin bij Bmec gekregen heb. 

 
Zo is iedereen bij Bmec een luisterend oor, mensen moeten niet onderschatten hoe belangrijk dat is. Na de 100ste ‘COOL!’ op een dag wat je zelfvertrouwen de nodige boost geeft, kwam de nuttige en inhoudelijk rijke feedback bij mij altijd op een goede plek. Persoonlijk, maar raak! Natuurlijk is het soms even schrikken, en toch helpen de docenten je altijd weer om op beide benen te staan en met frisse moed door te gaan! Na dat ik het eerste jaar ‘net soort van niet gehaald heb zeg maar’, nodigde Emiel me uit voor nóg een jaar. Ik kan je zeggen, mijn zelfvertrouwen was tijdelijk even helemaal kwijt, maar gelukkig kon Emiel me overtuigen. Dat was een van de dingen die ik me het meest herinner. 

‘Een bakker bakt een brood. Als mensen dat brood vies vinden, betekent dat dat ze een hekel hebben aan die bakker en dat hij niets voorstelt? Nee, dan is het de taak van de bakker om zijn recept aan te passen (het vooral niet persoonlijk op te nemen) en te blijven bakken (oefenen) tot het brood dat uit zijn oven komt perfect smaakt!’


Muziek is iets persoonlijks, maar ook weer niet. Het is uiteindelijk een product wat jij verkoopt. Heel veel mensen schrikken daarvan. Als je een artiesten opleiding wilt gaan doen, is het belangrijk om te beseffen dat van ‘je hobby je werk maken’ niks ter sprake komt, maar het gewoon werken is. Werken, en studeren. Wederom klinkt dit misschien weer negatief, maar zo is de praktijk en mij heeft het geholpen om er bewust van te zijn en die keuze daadwerkelijk te maken. Natuurlijk kan je passie erachter liggen en dat is geweldig! Waar Bmec goed rekening mee houdt zijn de persoonlijke verlangens van iedere student. Zo krijgt iedereen een aanpak die bij hem/haar past. Ik raad het iedereen aan om naar Bmec te gaan, zolang je niet schrikt van de twee woorden ‘hard werken’. Ben je bereid, heb je ambitie? Ohja, en heb je een vage vorm van Brabantse humor? Dan moet het zeker weten jouw plek zijn! :)

 


Jasper Verhorst

 

Tygo2015.jpg

Tygo van der Sterren

Gitaar, vocals, songwriting

 

Toen ik begon aan het vooropleiding traject bij BMEC wist ik zelf nog niet of ik wel de kwaliteiten had om de muzikant te worden die ik zelf voor ogen had. Ik wist alleen zeker dat ik alles ging geven om daar te komen. Bij BMEC werd dit herkend en kreeg ik het gevoel dat ik het toch wel echt kon gaan waarmaken, daarnaast kreeg ik alle kennis en feedback die ik nodig had om dichter bij het niveau te komen waar ik naartoe wilde. Zo werd er bijvoorbeeld regelmatig geoefend op auditie presentaties en als ik deze van begin tot eind naast elkaar leg dan kan ik met trots zeggen dat het een positief effect heeft gehad op mijn uiteindelijk auditie en op mijn ontwikkeling als muzikant. Het was niet zo dat ik zomaar beter werd na een aantal lange zaterdagen les. Doordeweeks studeerde ik veel in mijn vrije tijd, dit was voor mijn succes de sleutel. Ik denk dat iedereen die van muziek zijn beroep wilt gaan maken dit ook van zichzelf zou moeten vragen. 


Tijdens het traject heb ik ook veel mensen leren kennen waar ik nog steeds contact mee heb, ik heb tijdens de opleiding met ze gelachen en naderhand zijn we vrienden gebleven en hebben we elkaar geholpen met onze carrières. Bij BMEC werden mijn lessen aangepast op mijn persoonlijke doelen en op de eisen die huidige muziekopleidingen van mij verwachtte. Het streven was om dat niveau voorbij te gaan zodat ik een betere kans kreeg om toegelaten te worden tot een muziekopleiding. Achteraf zie ik dat dit mij een voorsprong heeft gegeven op andere muzikanten die toelating hebben gedaan voor een muziekopleiding. 


De leraren van BMEC hebben mij destijds gemotiveerd en energie gegeven. Ze hebben mij persoonlijke feedback gegeven en dat heeft geholpen bij mijn oefen- en leerproces. Ook hebben de docenten mij inzicht gegeven in mijn kunnen en doen zodat ik wist waar ik aan toe was. Ook na het traject is BMEC nog steeds bezig met het motiveren en energie geven, zo is er bijvoorbeeld een jaarlijkse alumni-jam maar daarnaast heb ik ook kans gekregen vanuit BMEC om meer doen in het werkveld als muzikant. Naderhand kan ik zeggen dat ik met een grote glimlach en een voldaan gevoel terugkijk op de tijd die ik bij BMEC heb doorgebracht. Echt een aanrader!

Artistic research als brug naar blijvend succes.

Wij bieden als enige in Nederland zowel een 1- als 2-jarig traject met een compleet programma dat door de opzet geschikt is voor makers in alle disciplines ( ook electronic music production, rap en music composition).

Of je nu al jarenlang muziekmaker bent, of net je eerste serieuze stappen zet op dit pad, als je de vrijheid die artistic research biedt aandurft, staat er geen maat op je groei. Spring met ons mee, jij bent welkom!

Dit is de praktijk

Ervaring is een kostbaar goed. Het Artist in Progress traject is dan ook niet "gebaseerd op de praktijk", maar is die praktijk!

We spelen geen schooltje, maar bieden volop de gelegenheid om ervaringen en inzichten op te doen die voor een artiest van onschatbare waarde zijn voor het vinden van zijn of haar eigen weg. 

Artistieke ontwikkeling = verbinding

Voor veel mensen, of ze nu aan het prille begin staan van een loopbaan in de muziek, of al jaren actief zijn in deze wereld,  blijkt het vaak moeilijk om geestverwanten te vinden. Tijdens dit traject, dat door sommigen als een  vooropleiding wordt ingezet, maar door anderen vaak weer veel meer als een persoonlijk, artistiek ontwikkelingstraject,  werk je met allemaal mensen die net als jij zich graag verder willen ontwikkelen en daar hard voor willen werken. Vind hier de start van je onmisbare netwerk!

 "Artist in Progress" programma uniek in NL.

Wij bieden al meer dan 10 jaar als enige in Nederland zowel een 1- als 2-jarig deeltijdtraject aan, volledig gericht op artistieke ontwikkeling. 

Je hoeft geen specialist te zijn in een specifieke discipline, alle muziekmakers zijn welkom! Door het complete palet aan expertise dat we in huis hebben, wordt dit deeltijdtraject ook wel ingezet als vooropleiding in één van onderstaande disciplines: bas, drums, gitaar, songwriting, vocals, rap, electronic music production, toetsen en music composition. Zoek je het echter niet om weer "naar school te gaan", maar wil je je wel verder ontwikkelen, dan kan dit genrevrije programma zeker ook iets voor jou zijn!

Wegwijs in Electronic Music Production & Technology?

Veel musicproducers zijn autodidact en werken vaak alleen. Een waardevol, maar tijdrovend proces. Wil je meer inzicht in zaken als workflows, FX en sidechains, mixing en mastering, om jouw tracks op niveau te krijgen, of zoek je naar impulsen om je ideeën verder te ontwikkelen? We geloven in wederzijdse inspiratie. Come join the club...  Ons deeltijd Artist in Progress programma is genrevrij, dus alle stijlen zijn welkom!

Something to say?

Ambitie. Art. Ambacht. 

Voor een artiest onlosmakelijk verbonden begrippen. Heb jij wat te vertellen..? Ontdek hoe je jouw Art, jouw Ambitie en jouw Ambacht kunt verbinden op een manier die voldoening geeft, en jou daarmee een bron van inspiratie doet zijn voor de wereld om je heen.