Aanmelden

Wake-up call...

 

Over oordelen vs. "zien"

Het blijft me verbazen…. Elk jaar opnieuw ontmoet ik ze, tijdens de intakesessies die we houden voor ons deeltijdtraject Artist in Progress. Jonge mensen, met een droom die hen dierbaar is. Maar er is twijfel, er zijn vragen: “Ben ik wel goed genoeg?” “Heb ik wel voldoende talent?” “Hoe moet ik nu precies beter worden?” “Hoe kom ik nu toch in die muziekwereld terecht?” Vragen, twijfels die voor iedereen die zich inmiddels een plek in de muziekindustrie verworven heeft in meer of mindere mate herkenbaar zijn. Toch worden deze mensen tot mijn ontsteltenis vaak zelfs bewust ontmoedigd door docenten en andere “experts” in hun directe omgeving om een poging te wagen hun droom te verwezenlijken. Allereerst zijn er uiteraard de nodige hardnekkige vooroordelen over “de muziekwereld”. Onzekerheid over inkomen, geringe kansen op succes (wat dat succes in de ogen van de criticasters dan precies moge behelzen blijft doorgaans echter erg vaag), ongunstige arbeidsvoorwaarden, het hele rijtje komt voorbij. Frappant, want als iemand de ambitie uitspreekt om bijvoorbeeld een eigen bedrijf in online dienstverlening te willen gaan opzetten wordt er vaak veel positiever gereageerd. Op de keper beschouwd is er in beide gevallen sprake van een onderneming, met dien verstande dat een artiest een onderneming leidt die geen diensten of goederen aanbiedt, maar zichzelf (of althans, zijn/haar artistieke alter ego) als “product” heeft. Met deze argumenten kan in mijn ogen dan ook redelijk snel korte metten gemaakt worden. Ondernemerschap is voor niemand een eenvoudige weg, of je nu bassist wil worden of een bakkerij wil opzetten. Het één is derhalve ook niet “verstandiger” dan het andere, althans niet op basis van de bekende risico-gerelateerde bezwaren.

Veel kwalijker echter is het als de jonge artiest in kwestie in een omgeving verkeert waarin zijn of haar talent niet gezien, niet herkend, of sterker nog, ONTkend wordt! Het doet me werkelijk verdriet als ik voor de zoveelste maal geconfronteerd word met een ruw talent dat simpelweg te horen heeft gekregen dat hij/zij die droom maar moet laten voor wat zij is, omdat hij/zij toch nooit goed genoeg zal kunnen zijn om deze te verwezenlijken. Des te schrijnender als ik er tijdens zo’n persoonlijke kennismaking binnen één uur achterkom dat er wèl iets zit!

Zo ontmoette ik bijvoorbeeld Jack tijdens een van die intakesessies. Een innemende, vriendelijke jongen die, ondanks dat het hem door mensen die geacht worden verstand van zaken te hebben in niet mis te verstane bewoordingen werd afgeraden, toch de moed had om zich aan te melden voor een intake. Hij kon geen afstand doen van zijn basgitaar, van zijn droom, en ook al geloofde hij er zelf niet echt (meer) in, hij wilde het toch geprobeerd hebben. Ik ben dankbaar dat hij dat heeft aangedurfd. Ja, er was duidelijk nog veel te doen, maar ik zag, voelde en hoorde al tijdens dat eerste gesprek aan hem dat hij “dat ene” heeft wat een artiest zijn/haar bestaansrecht geeft in deze industrie. We sprongen samen met Jack in het diepe. Ik heb diep respect voor de kracht en de drive die mensen als Jack tonen, want de voortdurende kwetsbaarheid tijdens zo’n Artists in Progress traject is geen sinecure, of je nu je eerste serieuze stappen in de business zet, of al gepokt en gemazeld bent. Het heeft ons alleen al een jaar gekost om hem zijn eigen muzikaliteit te doen ontdekken, om het geloof in zijn eigen mogelijkheden te herstellen, voordat hij daadwerkelijk aan zijn muzikale ontwikkeling kon gaan werken. Jack liet zich echter niet meer uit het veld slaan. Hij bleef het aangaan, hoe dan ook. Toen hij eenmaal vertrouwen begon te krijgen in zijn muzikale potentie groeide hij uit tot een muzikant die ik iedereen in zijn/haar netwerk gun: gedreven, creatief, muzikaal, professioneel, en met zijn positieve energie en oprechte persoonlijkheid een verrijking voor de muziekwereld.

Mensen als Jack vormen een “wake-up call” :

  • voor iedereen die in de positie verkeert met hun mening een “oordeel” te vellen over de mate waarin iemand al dan niet over talent beschikt. Dat geldt dus overigens zonder uitzondering ook voor mijzelf!! Wie wil er op het geweten hebben een talent als Jack ervan te hebben weerhouden zich te ontplooien tot de artiest die hij is…?

 

  • voor ouders die (vaak heel begrijpelijk!) niet weten wat aan te vangen met de droom van hun kind: wuif de droom niet meteen weg, maar probeer helder te krijgen wat die droom nu eigenlijk precies is: het Grote Succes, of artiest (lees: jezelf) kunnen zijn?

 

  • En niet in de laatste plaats voor artiesten zelf, van beginnend tot ervaren: laat je niet zomaar vertellen dat je iets nooit zult kunnen!

 

Dankjewel Jack, je bent een bron van inspiratie!

Emiel Scholsberg

Lees hier het verhaal van Jack zelf

Artistic research als brug naar blijvend succes.

Wij bieden als enige in Nederland zowel een 1- als 2-jarig traject met een compleet programma dat door de opzet geschikt is voor makers in alle disciplines ( ook electronic music production, rap en music composition).

Of je nu al jarenlang muziekmaker bent, of net je eerste serieuze stappen zet op dit pad, als je de vrijheid die artistic research biedt aandurft, staat er geen maat op je groei. Spring met ons mee, jij bent welkom!

Dit is de praktijk

Ervaring is een kostbaar goed. Het Artist in Progress traject is dan ook niet "gebaseerd op de praktijk", maar is die praktijk!

We spelen geen schooltje, maar bieden volop de gelegenheid om ervaringen en inzichten op te doen die voor een artiest van onschatbare waarde zijn voor het vinden van zijn of haar eigen weg. 

Artistieke ontwikkeling = verbinding

Voor veel mensen, of ze nu aan het prille begin staan van een loopbaan in de muziek, of al jaren actief zijn in deze wereld,  blijkt het vaak moeilijk om geestverwanten te vinden. Tijdens dit traject, dat door sommigen als een  vooropleiding wordt ingezet, maar door anderen vaak weer veel meer als een persoonlijk, artistiek ontwikkelingstraject,  werk je met allemaal mensen die net als jij zich graag verder willen ontwikkelen en daar hard voor willen werken. Vind hier de start van je onmisbare netwerk!

 "Artist in Progress" programma uniek in NL.

Wij bieden al meer dan 10 jaar als enige in Nederland zowel een 1- als 2-jarig deeltijdtraject aan, volledig gericht op artistieke ontwikkeling. 

Je hoeft geen specialist te zijn in een specifieke discipline, alle muziekmakers zijn welkom! Door het complete palet aan expertise dat we in huis hebben, wordt dit deeltijdtraject ook wel ingezet als vooropleiding in één van onderstaande disciplines: bas, drums, gitaar, songwriting, vocals, rap, electronic music production, toetsen en music composition. Zoek je het echter niet om weer "naar school te gaan", maar wil je je wel verder ontwikkelen, dan kan dit genrevrije programma zeker ook iets voor jou zijn!

Wegwijs in Electronic Music Production & Technology?

Veel musicproducers zijn autodidact en werken vaak alleen. Een waardevol, maar tijdrovend proces. Wil je meer inzicht in zaken als workflows, FX en sidechains, mixing en mastering, om jouw tracks op niveau te krijgen, of zoek je naar impulsen om je ideeën verder te ontwikkelen? We geloven in wederzijdse inspiratie. Come join the club...  Ons deeltijd Artist in Progress programma is genrevrij, dus alle stijlen zijn welkom!

Something to say?

Ambitie. Art. Ambacht. 

Voor een artiest onlosmakelijk verbonden begrippen. Heb jij wat te vertellen..? Ontdek hoe je jouw Art, jouw Ambitie en jouw Ambacht kunt verbinden op een manier die voldoening geeft, en jou daarmee een bron van inspiratie doet zijn voor de wereld om je heen.