Tijd voor nieuwe ideeën? Klaar met de zolderkamer?
Virtual tour Artist in Progress...
Inspire & get Inspired
Op zoek naar inspiratie?

Latest news

Focus

Met ingang van het jaar 2023 zal het Artist in Progress programma bestaan uit drie meerdaagse Artist in Progress Retreats, in april, mei en in juni. Deze AiP Retreats zullen elk een eigen centraal thema hebben, gerelateerd aan artistieke ontwikkeling. Tijdens zo’n Retreat kun je je echt even samen met andere makers terugtrekken uit de alledaagse jachtigheid, om zo samen met en door middel van de andere deelnemers intensief gericht te kunnen zijn op een verdieping van jouw eigen creatieve proces.

“Constant interruption is the enemy of creativity”

Meerdaagse sessies op een locatie waar je werkt en verblijft, blijken een heel krachtig middel om die fijne “bubble” te creëren waarin het voor makers mogelijk is om even alle afleidingen van alledag opzij te zetten en ongestoord ideeën te kunnen laten komen, stromen en uit te werken. Korte, intensieve periodes met een onvoorwaardelijke focus, omringd door mensen met dezelfde drive, in een prettige, veilige omgeving die uitnodigt tot muziek maken.

Thema’s

De thema’s waar we dit komende seizoen mee aan de slag gaan:

  • Jouw eigen geluid (hoe wil jij eigenlijk klinken, hoe vertaal je jouw artistieke visie naar datgene wat we uiteindelijk horen, hoe vertaal je dit naar anderen tijdens het schrijven/produceren/repeteren/optreden, hoe kun je “op zoek gaan naar jouw eigen geluid”)
  • Improvisatie (losbreken uit je vaste paden/denkpatronen, improvisatie als bron van inspiratie voor compositie, stimuleren van je creativiteit, experimenteren, kaders voor improvisatie, storytelling)
  • Performance (overdracht van jouw verhaal, onderzoek naar een vorm die bij jou past, bewustzijn van het podium en de plek die jij er inneemt en geeft, communicatie (met jezelf, met je publiek, met degenen met wie je het podium deelt)

Het Artist in Progress team dat jou samen met de andere makers meeneemt in het programma tijdens deze Retreats bestaat uit de volgende artiesten:

Binnenkort zullen we op de website de data en de prijzen voor de Artist in Progress Retreats bekend maken.

Na ruim een decennium ervaring opgedaan te hebben met onze vooropleidingen voor de HBO muziekopleidingen in Nederland, zijn we in 2018 van start gegaan met een driejarige pilot. Al onze ervaringen, vragen, wensen en gedachten over artistieke ontwikkeling en de manier waarop deze vormgegeven zou kunnen worden, verwerkten we in een nieuw concept. We noemden het: “Artist in Progress”, en maakten op basis van dit concept ontwerp voor een jaarprogramma dat geheel is gebaseerd op de principes van artistic research. Een programma dat zich volledig richt op de artistieke ontwikkeling van de deelnemers door het creatieve proces centraal te stellen in alles wat we doen.

Let op! Zeer krachtig

Als er één ding is dat de afgelopen drie veelbewogen, leerzame en vooral inspirerende programmaseizoenen ons hebben laten zien is het wel dat dit concept “Artist in Progress”(refererend aan het gezegde “work in progress”) een heel krachtig middel is om je eigen grenzen als maker te verleggen, om in verbinding te komen met je creatieve kern, en je vanuit die kern te (leren) verbinden met anderen om je heen.

Leap of faith

Toen we de pilot ontwierpen, kwam dat voort uit een innerlijke behoefte die we voelden om een veilige, inspirerende plek te bieden waar makers op deze manier samen met elkaar en door elkaar mogen groeien. We hadden een idee, en sprongen in het diepe, samen met onze eerste lichting AiP deelnemers. Het was intens, confronterend, verrijkend, en eiste veel van zowel onszelf als onze deelnemers. Gesterkt echter door alles wat wij zelf en onze deelnemers tijdens deze pilot hebben mogen ervaren, durven we inmiddels te stellen dat het bestaansrecht van dit programma onomstotelijk vast is komen te staan.

Ja, er is behoefte aan een plek waar makers in elkaars gezelschap hun eigen pad kunnen vinden en/of vervolgen. Een plaats waar je je zowel op ambachtelijk gebied kunt ontwikkelen, je creatieve ambities voor jezelf helder kunt krijgen en kunt bepalen hoe je de verwezenlijking daarvan op een voor jou passende manier vorm wil geven, en waar datgene wat je maakt niet wordt be-, of veroordeeld, maar steeds onderdeel mag zijn van de bij tijd en wijle zeer kronkelende weg die je aflegt als creator. Maar ook een plaats waar je jezelf tegenkomt, waar je wordt geconfronteerd met precies die dingen die voor een artiest de drijfveer vormen om te maken wat hij/zij maakt. Ja, er is behoefte aan zo’n plaats waar al deze dingen er mogen zijn. Een plaats waar je simpelweg mag ZIJN.

Meer informatie? Ga naar de “Artist in Progress v2” informatie pagina op deze site.

No Disclaimers

Hij is er! Het digitale compilatie album “No Disclaimers”

Het Artist in Progress concept draait om persoonlijke artistieke ontwikkeling zonder oordelen of disclaimers. No Disclaimers is te beluisteren via alle digitale streamingsdiensten zoals Spotify, Tidal, Apple Music, YouTube Music, Amazon, etcetera.

Donker en licht

Het jaar van deze artiesten kende donker en licht. Ook singer-songwriter Toon Mentink (o.a. bekend van The Voice of Holland) nam tot zijn overlijden, in december 2020, deel aan dit traject. Het album No Disclaimers dragen ze in liefde op aan hem. Dankbaar voor zijn glimlach en de vele muzikale en inspirerende momenten met hem. Het nummer ‘Great Conjunction’ op het album is ter nagedachtenis aan Toon Mentink geschreven.

Een dag die passeert

Het album No Disclaimers klinkt als een dag in de tijd die passeert. Gedurende de dag word je meegenomen in de sferen van de ochtend, middag, avond en nacht. Het toont de vele kanten die een dag kan hebben: van donker en licht, rustig en kwetsbaar tot de vibe van het nachtleven, met onverwachte wendingen.

Grote diversiteit in stijl en genre

Ieder nummer op het album No Disclaimers is geboren vanuit een persoonlijke artistieke visie van de deelnemers aan de ’20 – ’21 editie van het Artist in Progress traject . Het album kent een grote diversiteit in stijl, genre en taal (of het ontbreken daarvan). Electronic (dance) music, (acoustic of alternative) rock, singer-songwriter, orchestral, Nederpop en Engelstalige nummers wisselen elkaar af.

album “Homebound”

Inmiddels zijn de eerste exemplaren van de Homebound LP, de eerste vinylproductie vanuit BMEC, ondersteund door het Sena Muziekproductie Fonds  bij de artiesten afgeleverd! Eindelijk konden ze het resultaat van hun noeste arbeid tijdens een jaar Artist in Progress daadwerkelijk in handen houden.


Zelfs het weer werkte mee; in een stralend zonnetje kon onze directeur de eerste afleverronde door NL op de motor voltooien. 

We zijn dankbaar voor, blij met en heel trots op een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Stichting BMEC: met ingang van zaterdag 13 februari zijn we verhuisd naar een geweldige nieuwe locatie: PARADOX Tilburg!!

In het vervolg kunnen we op deze prachtige en inspirerende plek in het hart van Tilburg werken aan nieuwe muziek met alle artiesten die deelnemen aan ons Artist in Progress programma. We delen onze ideeën met elkaar, we spelen, schrijven, proberen uit, groeien en ontdekken, en waar kan dat beter dan bij Paradox, oprichter en huisvester van De Broedplaats!

We zijn dankbaar voor het warme onthaal door programmeur Bartho van Straaten en zijn team, en voelen ons hier al helemaal thuis. We kijken er dan ook naar uit de vruchten van deze samenwerking met het publiek te delen wanneer de mogelijkheid daartoe zich weer aandient.

Coming up next

Waar wil je naar zoeken?